Meslek Tanıtımı

Meslek Tanıtımı

              Okulumuz rehberlik servisi tarafından öğrencilerimize  'Meslek Tanıtımı, Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar' konulu rehberlik çalışması gerçekleştirildi. 

 

26.04.2021 468

              Meslek kişinin bir işi üretebilmesi için, diğer insanlara yarar sağlayabilecek nitelikte olan, doğuştsn getirdiği ya da eğitim sonucunda kazandığı nitelikler bütünüdür. İş, mesleğin uygulamaya dökğlmesi, icra edilmesidir.  Örneğin terzi olmak bir meslektir. Terzinin mesleğini icra etmek için elbise dikmesi bir iştir. 

              Meslek seçimi bir anda gerçekleşen bir süreç değildir. Zaman içinde insanın kişiliği, yetenekleri ve değerleri ile şekillenir. Meslek seçimi insan yaşamında çok önemli bir yere sahiptir. Kişi doğru mesleği seçtiği zaman hayat kalitesi ve mutluluğu artacaktır., ilerlemesi ve gelişmesi daha kolay olacaktır. Doğru mesleği seçen bir kişi o işi yapmaktan mutluluk duyacak ve işini layıkıyla yapmak isteyecektir. Meslek seçiminde başarılı olamamış bir birey hayatı boyunca bunun pişmanlığını yaşayabilir. Kişi mesleğini seçtiğinde;

              - Gelecekte nasıl bir hayat standartlarına sahip olacağını da blirler.

              - Meslek seçiminin doğru yapılması hayat kalitesini artırır, mesleki doyum sağlar.

              - Yaşayacağınız çevreyi belirler.

              - Gelir durumunuzu, geçim şeklinizi belirler.

              - Toplumdaki ilişkimizi şekillendirir, statümüzü belirler. 

             Birey meslek seçimi aşamasına geçmesen önce kendisini çok yönlü (ilgiler, yetenekler, kişilik özellikleri, değerler, vb) olarak tanımalıdır.  Benzer şekilde mesleklerin özelliklerini de bilmeli meslekleri ayrıntılı olarak (çalışma koşulları, para, gerektirdiği kişilik özellikleri, vb) tanımalıdır. Bu tanıma aşamasından sonra kendi özellikleri ile mesleğin özelliklerini karşılaştırmalı uygun eşleşmeyi yapmalıdır. Meslek seçimi bir anda verilebilecek bir karar değildir; meslek seçimi bir süreçtir. 

            Mutlu ve kaliteli bir yaşam sürmek için doğru mesleği seçmek önemlidir. 

 

26-04-202126-04-202126-04-2021