Duygularımın Farkındayım

19.02.2024 373

Bir olay ya da durumun insanda uyandırdığı hislere duygu denir. İlk olarak yüz ifadesi ile kendini gösteren duygular, beden dili ve ses tonu ile de ifade edilebilir. Duygular bizim pusulamızdır ve her bir duygunun bir işlevi vardır. Birincil duygu olarak da adlandırabileceğimiz sekiz temel duygu vardır: Üzüntü, şaşkınlık, öfke, korku, tiksinme, sevinç, güven ve beklenti. Diğer duygular bu 8 duygunun kombinasyonuyla oluşur.

Pek çok insan duygularını ifade etmekten kaçınır. Örneğin “Bu olay size nasıl hissettirdi? Duygularınızı tanımlayabilir misiniz?” sorusu zor yanıtlanan ve çoğu zaman uzun bir sessizliğe yol açan soruları arasındadır. Oysa kişinin duygularını fark etmesi ve anlaması; hayatta kalmak, sosyal etkileşim sağlayabilmek ve iyi oluş hali için önemli bir yere sahiptir.

Öğrencilerimizin duygularını fark edebilmesi, duygularını karşı tarafa etkili bir şekilde ifade edebilmesi ve yoğun duygularını kontrol edebilmesi amacıyla okulumuz rehberlik servisi tarafında ‘Duygu Farkındalığı, Duygu Kontrolü’ etkinlikleri gerçekleştirilmiştir.

19-02-202419-02-202419-02-202419-02-202419-02-202419-02-2024